20. Seurakunta

”Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat leipää ja rukoilivat. — He ylistivät Jumalaa ja olivat koko kansan suosiossa, ja päivä päivältä Herra liitti heidän joukkoonsa niitä, jotka pelastuivat.”
Ap. t. 2:42, 47
” Meidät kaikki — on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät –. Te olette Kristuksen ruumis, ja jokainen teistä on ruumiin jäsen.”
1. Kor. 12:13, 27

Kun ihminen tulee uskoon, hänelle aukeaa aivan uusi maailma Raamatun sanan ja rukouksen kautta. Kaste liittää ihmisen myös johonkin seurakuntaan, jossa voi kasvaa kristittynä, ja jossa voi rukoilla ja tutkia Jumalan sanaa yhdessä toisten kanssa. Seurakunta viettää myös ehtoollista Jeesuksen antaman esimerkin ja käskyn mukaan (1. Kor. 11:23–26) – niin teki jo aivan ensimmäinen kristillinen seurakunta helluntain jälkeen (Ap. t. 2:42, 46). Ehtoollisessa asetumme kaikki samanarvoisina Jeesuksen ristin juureen ja saamme vastaanottaa hänen ruumiinsa ja verensä tuoman pelastuksen ja syntiemme anteeksiannon. Niistä syntynyt kiitollisuus on pohjana seurakunnan yhteiselle ylistykselle, joka osoitetaan yleensä rukoillen tai laulaen. ”Veisatkaa yhdessä psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja, soittakaa ja laulakaa täydestä sydämestä Herralle”, neuvoi Paavali efesolaisia (Ef. 5:19).
Seurakunnan tehtävä on myös opettaa Jumalan sanaa. Paavali neuvoi nuorta seurakunnan paimenta Timoteusta näin: ”Lue seurakunnalle pyhiä kirjoituksia, kehota ja opeta ahkerasti” (1. Tim. 4:13) ja lupasi, että ”saat itsekin vahvistusta uskonopista ja oikeasta opetuksesta” (1. Tim. 4:6). Nämä neuvot sopivat hyvin meidänkin aikamme seurakuntien paimenille. Myös avustustyötä eli diakoniaa on tehty alkuseurakunnasta alkaen, ja se on kautta aikojen ollut todistus Jumalan rakkaudesta myös ympäröivälle yhteiskunnalle.
Ensimmäisestä helluntaista alkanutta seurakunnan aikaa voidaan kutsua myös lähetystyön aikakaudeksi. Syntien tunnustaminen Jumalalle ja niiden anteeksisaaminen Jeesuksen sovitustyön tähden on valtava vapautus ja voiman lähde, josta kristitty haluaa kertoa muillekin. Kristityn elämään liittyykin aivan luonnollisena osana evankeliumin kertominen myös muille. Se tapahtuu yleensä omassa elinympäristössä ihan spontaanisti. Joillekin Jumala antaa kutsun lähteä kertomaan evankeliumia myös kauemmas, ehkä jopa toiseen maahan. Seurakunnassa toiset ovatkin lähtijöitä ja toiset lähettäjiä, jotka tukevat lähetystyöntekijöitä taloudellisesti ja rukouksin. Paavali kuvasi omaa lähetyskutsumustaan näin: ”Siinä, että julistan evankeliumia, ei ole mitään ylpeilemistä, sillä minun on pakko tehdä sitä. Voi minua, etten evankeliumia julista!” (1. Kor. 9:16) Pelottomien ja sinnikkäiden, Pyhän Hengen voimassa toimineiden kristittyjen kautta seurakunta on kasvanut ja evankeliumi levinnyt ympäri maailmaa. Silti yhä on paljon ihmisiä, jotka eivät ole Jeesuksesta kuulleet – ja siksi Jeesuksen antama lähetyskäsky (Matt. 28:19–20) onkin voimassa edelleen.

”Me emme saa lyödä laimin seurakuntamme yhteisiä kokouksia, niin kuin muutamilla on tapana, vaan meidän tulee rohkaista toisiamme, sitä enemmän mitä lähempänä näette Herran päivän olevan.”
Hepr. 10:25

Lyhyesti
Syvemmälle
Yksin tai yhdessä pohdittavaksi
Haluaisitko jatkaa Raamatun lukemista? Päivittäiseen raamatunlukuun on olemassa hyviä apuvälineitä.