14. Pahat henget

”Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan.”
Ef. 6:12

”…epäjumalien palvelijat uhraavat pahoille hengille eivätkä Jumalalle, enkä halua teidän joutuvan yhteyteen pahojen henkien kanssa.”
1. Kor. 10:20

Raamatun mukaan pahat henget ovat langenneita enkeleitä. Sellainen on myös Paholainen eli Saatana, joka langetessaan veti mukanaan muitakin enkeleitä pois Jumalan luota (2. Piet. 2:4). Sekä enkeleiden luomisen että joidenkin enkelien lankeemuksen on ilmeisesti tapahtunut jo ennen ihmisen luomista, koska Paholainen esiintyi käärmeen muodossa jo paratiisissa (1. Moos. 3:1) ja siellä oli myös Jumalan enkeleitä (1. Moos. 3:24).

Pahat henget tulevat Raamatussa esiin siellä täällä, useimmiten sivulauseissa ja lyhyissä huomioissa. Tämä kertoo ehkäpä siitä, että Raamatun lukijan ei ole tarkoituskaan syventyä tähän aihepiiriin, vaan keskittyä opetukseen kolmiyhteisestä Jumalasta ja hänen pelastussuunnitelmastaan. Raamatun maininnat pahojen henkien toiminnasta auttavat meitä kuitenkin ymmärtämään, että ne ovat olemassa, ja rohkaisevat vastustamaan niitä Jumalan voimalla.

Raamatussa Paholaista kutsutaan syyttäjäksi ja kiusaajaksi, ja hänen alaisuudessaan olevat henget toimivat samalla tavalla. Vanhassa testamentissa kerrotaan, että paha henki kiusasi kuningas Saulia ja houkutteli tämän yhä kauemmas Jumalan tahdon tieltä (1. Sam. 16–19). Uudessa testamentissa Paholainen tulee esiin ensimmäistä kertaa erämaassa, jossa hän kiusasi Jeesusta (Matt. 4:1–11). Evankeliumeissa kerrotaan, miten Jeesus kohtasi monia ihmisiä, joissa oli pahoja henkiä, ja hän ajoi ne heistä ulos. Pahat henget selvästikin tunsivat Jeesuksen ja tiesivät, että Jeesus on heitä voimakkaampi ja niiden on pakko totella häntä (esim. Mark. 3:11, Luuk. 4:33–36, Luuk. 8:26–33). Paholaisen ja pahojen henkien toiminta oli ilmeistä myös Jeesuksen seuraajille, ensimmäisille kristityille. Pietari kehottikin kristittyjä: ”Pitäkää mielenne valppaana ja valvokaa. Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä.” (1. Piet. 5:8)

Pahat henget vastustavat Jumalaa ja haluavat tehdä myös ihmiselle pahaa. Ne voivat kiusata ihmistä tai pahimmassa tapauksessa jopa ottaa ihmisen valtaansa. Tämä ei kuitenkaan tapahdu yhtäkkiä tai vahingossa, vaan on aina seurausta ihmisen omasta halusta avata sydämensä toistuvasti pahalle. Paha pääsee ihmisen sydämeen Raamatun ja kristinuskon vastaisen toiminnan, esimerkiksi okkultismin, spiritismin tai ns. kolmannen silmän avaamisen kautta. Paha henki ei voi ottaa kristittyä valtaansa, koska kristityssä asuu Pyhä Henki. Kristitty voi kuitenkin kokea pahojen henkien kiusaa. Jotkut uushenkisyydestä kristityksi kääntyneet ovat kertoneet joutuneensa heti uskoontulonsa jälkeen pahojen henkien kiusaamaksi. Tämä onkin selkeä osoitus siitä, mistä uushenkisyyden voimat ovat peräisin.

Jumala ei ole jättänyt meitä yksin ja turvattomiksi pahojen henkien hyökkäyksissä. Rukous, raamatunluku, kristittyjen yhteys ja ehtoollinen ovat paras turva pahoja henkiä vastaan, sillä ne eivät kestä Jeesuksen läsnäoloa eivätkä hänen ylistämistään. Jos näitäkin tehtyään ajattelee kokevansa pahojen henkien kiusaamista, siitä kannattaa kertoa tutulle papille tai sielunhoitajalle ja rukoilla yhdessä ratkaisua tilanteeseen. Jos kiusaaminen edelleen jatkuu, voi ottaa yhteyttä sellaiseen pappiin, jolle pahojen henkien ulos ajaminen on tuttua ja joka tekee sitä yhteistyössä muiden kristittyjen kanssa. Joskus paha henki lähtee heti, joskus siihen vaaditaan pidempääkin prosessia. Joka tapauksessa hengistä eroon pääseminen vaatii sitä, että ihminen itse sanoutuu irti epäjumalien palvomisesta ja luopuu taikakaluista, kirjallisuudesta ja toiminnasta, joka on sitonut häntä pahoihin henkiin.

Jeesus on kaikkien pahojen henkien ja myös itse Paholaisen voittaja. Hänen voittonsa tulee lopullisesti näkyväksi aikojen lopulla, kun Paholaisen valta lopullisesti murskataan (Ilm. 20:10). Mutta jo sitä ennen Jeesuksen voitto pahasta tulee niiden ihmisten osaksi, jotka uskovat häneen ja jotka hän voimallaan siirtää pimeästä valoon, kuolemasta elämään.

”Hän riisui aseista vallat ja voimat ja saattoi ne kaikki häpeään, kun hän teki Kristuksesta niiden voittajan.”
Kol. 2:15

Nostoja

Syventävä osa

Yksin tai ryhmässä pohdittavaksi