16. Raamattu ja sen lukeminen

”Jumalan sana on elävä ja väkevä. Se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme. ”
Hepr. 4:12

”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani.”
Ps. 119:105

Raamattu on kristittyjen pyhä kirja, tai paremminkin kirjakokoelma. Siinä on 66 kirjaa, ja se jakautuu Vanhaan ja Uuteen testamenttiin. Vanha testamentti alkaa ns. alkukertomuksilla maailman luomisesta, syntiinlankeemuksesta ja vedenpaisumuksesta. Niiden jälkeen siirrytään tarkkaan historialliseen aikaan: Jumala kutsuu Abrahamin kansansa kantaisäksi noin vuonna 2000 eKr. Vanhan testamentin kirjat seuraavat eri näkökulmista tuon kansan, israelilaisten, vaiheita noin vuoteen 400 eKr. saakka. Uusi testamentti alkaa neljällä evankeliumilla, jotka kertovat Jeesuksen maanpäällisestä elämästä ajanlaskumme kolmena ensimmäisenä vuosikymmenenä. Uuden testamentin loput kirjat kertovat Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeisestä eli alkuseurakunnan ajasta, jolloin evankeliumia lähdettiin levittämään ympäri silloista Rooman valtakuntaa. Uuden testamentin viimeinen kirja, Johanneksen ilmestys, kertoo ajasta, joka on suurelta osin vielä edessämme.

Raamatun kirjat ovat syntyneet yli 1500 vuoden aikana. Vanha testamentti on kirjoitettu lähes kokonaan hepreaksi ja Uusi testamentti kreikaksi. Pyhänä pidetyn tekstin kopiointi tehtiin todella tarkasti, eikä Raamatun tekstiin ole koskaan saanut lisätä mitään. Raamatun teksteistä on löytynyt paljon hyvin vanhoja tekstikopioita. 1940-luvulla löydettiin Kuolleen meren lähistöltä ajanlaskun alkuun ajoitetut Qumranin kääröt. Niiden joukossa oli tekstejä lähes kaikista Vanhan testamentin kirjoista, eikä niissä ollut merkittäviä eroja meidän aikamme Raamatun Vanhan testamentin teksteihin. Uuden testamentin vanhimmat tekstikopiot ovat 100-luvulta. Raamatun kääntäjät käyttävät lähteenään vanhimpia ja luotettavimpina pidettyjä tekstejä. Voimme siis luottaa siihen, että Raamattu on mahdollisimman alkuperäinen, ja jos joitain pieniä muutoksia on aikanaan kopioitsijoiden toimesta vahingossa päässyt syntymään, ne eivät kuitenkaan vaikuta millään tavalla Raamatun ydinsanomaan.

Raamatun tapahtumat sijoittuvat yleisesti tiedettyyn historiaan ja sen tekstit ovat oikeiden, historiallisten ihmisten kirjoittamia, joista useimpien nimet mainitaan ko. kirjassa. Kaikki Raamatun kirjoittajat ovat olleet tavallisia ihmisiä, mutta heidän kirjoittamansa teksti on Pyhän Hengen inspiroimaa. Raamattu on pyhää Jumalan sanaa, koska Jumalan Pyhä Henki on johdattanut sen syntyä. Kyseessä ei siis ole ns. kanavointi, jossa ryhdytään toimimaan yliluonnollisesta maailmasta tulevien viestien välikappaleena. Jumalan Pyhän Henki on kutsunut Raamatun kirjoittajat tehtäväänsä, johtanut sen toteutumista ja antanut siihen tarvittavan viisauden ja voiman.

Raamatusta ei löydy perusteita jälleensyntymälle, vetovoiman laille, energiahoidoille tai muille vastaaville uushenkisille opeille. Sen sijaan Raamattu kuvaa itseään puhtaaksi ja ikuiseksi Jumalan sanaksi, jolla on auktoriteettiasema ihmisen elämässä: ”Herran käskyt ovat oikeat, ne ilahduttavat sydämen. Herran määräykset ovat kirkkaat, ne avaavat silmäni näkemään. Herran sana on puhdas ja aito, se pysyy iäti. Herran säädökset ovat lujat, ne ovat oikeita kaikki.” (Ps. 19:9–10); ”Herra, sinun sanasi on ikuinen. Sen luja perusta on taivaassa.” (Ps. 119: 89). Termi ”Jumalan sana” tarkoittaa sitä, että Jumala itse puhuu Raamatun sanan kautta, ja näin hän on tehnytkin vuosisatojen ajan eri kulttuureissa ja aikakausina eläneille ihmisille ja heidän muodostamilleen seurakunnille.

Jeesus on Raamatun keskus. Ilmestyessään kahdelle opetuslapselleen heti ylösnousemuksensa jälkeen ”hän selitti heille Mooseksesta ja kaikista profeetoista alkaen, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu.” (Luuk. 24:27). ”Kirjoitukset” tarkoittaa Vanhaa testamenttia. Jeesus oli mukana jo luomisessa, ja heti syntiinlankeemuksen jälkeen Jumala lupasi, että ”naisen siemen” eli Jeesus tulee kerran voittamaan pahan. Läpi Vanhan testamentin voimme nähdä Jumalan pelastussuunnitelman etenevän, ja monien sen henkilöiden elämä on ennakkokuvaa Jeesuksesta ja hänen tuomastaan pelastuksesta. Tällaisia ovat esimerkiksi Egyptiin orjaksi myyty Joosef, joka lopulta pelasti koko sukukuntansa kuolemalta, Mooses, joka johti Jumalan kansan vapauteen Egyptin orjuudesta, ja Joosua, joka vei kansan pitkän erämaavaelluksen jälkeen luvattuun maahan. Myös Vanhan testamentin aikainen uhripalvelus oli ennakkokuvaa Jeesuksen ristillä antamasta uhrista. Profeettakirjoissa ja myös esimerkiksi psalmeissa on tulevasta Messiaasta monia lupauksia, jotka kaikki täyttyivät Jeesuksessa.

Samalla kun tutkimme Raamattua, se myös tutkii meitä. Raamattu ei olekaan self-help -kirja, jonka avulla kehitymme paremmiksi versioiksi itsestämme. Paremminkin Raamattu osoittaa totuudellaan meidät syntisiksi ja monella tavalla langenneiksi ja vajavaisiksi. Raamattu ei myöskään ole aforismikokoelma, josta voimme valita vain mukavalta kuulostavat, itseämme rohkaisevat lauseet ja käyttää niitä, miten haluamme. Raamattu on kokonaisuus, jonka punainen lanka on Jumalan pelastussuunnitelma. Sen sanoma on maailmaa mullistava: Jumala rakastaa jokaista ihmistä niin paljon, että lähetti Poikansa Jeesuksen maailmaan sovittamaan kaikkien aikojen kaikki synnit, jotka erottavat ihmisen Jumalasta. Jeesuksen ylösnousemus antoi myös hänen lunastamalleen syntiselle ihmiselle mahdollisuuden kuoleman jälkeiseen ikuiseen elämään Jumalan kanssa. Raamattu on olemassa, jotta ihminen voisi kuulla totuuden itsestään ja Jumalasta ja ymmärtää Jeesuksen sovitustyön merkityksen omalla kohdallaan.

”Jumalan ohjeet ovat täydelliset, Herran sana on kirkas ja puhdas.”
Ps. 18:31

Lyhyesti

Syvemmälle

Yksin tai yhdessä pohdittavaksi